Vetolajit

Vetolajit

Snautserista on kirjaimellisesti moneksi. Vaikka snautserit ovat keskikokoisia niin ne ovat silti voimakkaita. Sopivia vetolajeja ovat mm. Canicross eli koirajuoksu, naruhiihto, 1-2 kärryajo tai pyöräluokka. Canicrossissa koira on kiinnitetty juoksijaan joustavalla vetonarulla. Samoin hiihdossa koirakolla samat välineet, liina vain pidempi. Kärryajo tapahtuu Kickbikella eli ns. potkupyörällä. Vul sivuilla on kattavat esittelyt eri lajeista ja varusteita koskevista säännöistä. Lähes kaikissa kisoissa, sekä talvella että sulalla maalla on harrastusluokkia joissa kynnys osallistua on matala ja matkat lyhyet. Mukaan voi lähteä vanhemmallakin koiralla jos terveyttä riittää. Ensiarvoisen tärkeää on löytää koiralle juuri sopivat valjaat. Malleja on monia lyhyitä ja pitkiä, mutta pelkkä cm mitta ei kerro mitään onko sopiva. Vetoharrastusta pääsee aloittamaan perus hankinnoilla eli valjaat, joustava liina sekä vetovyö juoksijalle / hiihtäjälle. Jos valmiista malleista ei löydy, ei ole juuri kalliimpaa teettää ammattilaisella koiran mittojen mukaan sopivat. Valjaat saattavat tehdä sen ettei koira halua vetää ollenkaan. Eli ei kannnata luovuttaa tällaisessa tilanteessa vaan kääntyä asiantuntijan puoleen.

Lisätietoa löytyy: Suomen Valjakkourheilijoiden liitto ry ja Palveluskoiraliitto.