Pelastuskoira

Pelastuskoira

Pelastuskoiralla tarkoitetaan kadonneiden ihmisten etsintään, viranomaisten avuksi, koulutettua ja tarkastettua koiraa, joka kutsutaan tarvittaessa avustamaan etsinnässä. Etsinnöissä pelastuskoira on erinomainen apu tarkan hajuaistinsa, kestävyytensä ja ketteryytensä ansiosta. Koira pystyy liikkumaan vaikeakulkuisissa maastoissa ihmistä paremmin ja kykenee seuraamaan useita tunteja vanhoja jalanjälkiä, jotka eivät ole silmin nähtävissä.

MISSÄ KOULUTUS TAPAHTUU?
Pelastuskoirat koulutetaan paikallisissa palvelus- ja pelastuskoirayhdistyksissä. Koulutus sisältää hallittavuuden (tottelevaisuus) lisäksi henkilöetsinnän maastossa ilmavainulla sekä jäljestämällä. Yhdistykset järjestävät erilaisia koulutus- ja harjoitustilaisuuksia, joissa koulutetaan sekä koiraa että koiranohjaajaa etsintätehtäviin.

MILLAINEN KOIRA JA OHJAAJA SOPII PELASTUSKOIRATOIMINTAAN?
Pelastuskoiratoimintaa ei ole rajattu vain tietyn rotuisille koirille, mutta koiran on oltava rakenteeltaan terve ja hyväkuntoinen. Pelastuskoiran tulee olla sekä ihmisille että toisille koirille ystävällinen ja luottavainen. Sillä tulee olla erinomainen hajuaisti ja taipumus sen käyttämiseen ohjaajan ohjauksessa.

Snautseri sopii pelastuskoiraksi kokonsa, ketteryytensä, säänkestävyytensä ja sitkeän periksi antamattomuutensa ansiosta. Haasteita koulutuksessa saattaa tuottaa snautserin pieni miellyttämisenhalu.

Pelastuskoiratoiminta asettaa vaatimuksia myös koiranohjaajalle. Ohjaajan tulee kouluttautua ja olla stressiä ja hankalia olosuhteita pelkäämätön. Hänen tulee rehellisesti tiedostaa ja tunnustaa sekä omat että koiran rajat toimittaessa vaativissa olosuhteissa.

Kun pelastuskoira on suorittanut määrätyn tasovaatimuksen mukaiset pelastuskoirakokeet ja viranomaistason (VIRTA-) tarkastuksen hyväksytysti, se voidaan nimittää paikalliseen pelastuskoiraryhmään. Pelastuskoiraryhmät ilmoittavat valmiustasonsa poliisiviranomaisille, jotka tarvittaessa hälyttävät ryhmät etsintöihin.

Koirien koulutustasoa on koko ajan ylläpidettävä ja kehitettävä. Kokeen suorittaminen on alin tasovaatimus. Luotettava pelastuskoira suoriutuu huomattavasti vaativammista etsinnöistä kuin koesuorituksissa edellytetään. Pelastuskoiratoiminta toimii osana Vapaaehtoista Pelastuspalvelua (Vapepa).

RAUNIOKOIRAT
Poikkeusolojen varalle paikallisissa palvelus- ja pelastuskoirayhdistyksissä koulutetaan myös rauniokoiria. Koulutus sisältää rauniokoulutuksen lisäksi hallittavuuden (tottelevaisuus ja ketteryys).

Käytännön etsintätehtävät voivat sisältää poikkeusoloissa ihmisten etsintää sortuneista rakennuksista. Koirat kykenevät havaitsemaan ja ilmaisemaan ihmisen tämän ollessa useita metrejä sortumien alla. Rauniotyöskentelyssä raivauskomppaniaan kuuluvat rauniokoirat ottavat osaa pelastus- ja etsintätyöhön pelastustoimen henkilöstön apuna. Koulutetut rauniokoirat voidaan sijoittaa kunnan väestönsuojeluorganisaatioon.