Etsijäkoiratoiminta

Etsijäkoiratoiminta

Vapaaehtoistoimintaa, kadonneiden lemmikkien etsintää. Kissoja karkureista on ollut hiukan yli puolet, koiria vähän alle ja kilpikonniakin katoaa muutama vuosittain. Yksittäistapauksissa on etsitty hevosiakin.

Koulutus
Koulutus on kolmevaiheinen. Alkeis- ja jatkokurssi sekä etsintöihin valmentava koulutus. Kurssien välissä treenataan ns. ”treeniringeissä” erilaisia jälkiä. Alkeiskurssin suoritettuaan voi treeneihin ilmoittautua vapaasti oman aikataulunsa puitteissa. Niitä järjestetään alueittain vaihdellen eri viikonpäivinä. Alussa treenataan toisia koiria etsimällä, jatkossa treenataan myös kissoilla ja muillakin eläimillä.

Treenit
Treeneissä kehittyy ohjaajan ”koiranlukutaito”, hyvä yhteistyö ja luottamus omaan koiraansa. Snautseri sopii tähän lajiin erinomaisesti. Se on riittävän itsenäinen, käyttää riistaviettisenä hyvin nenäänsä, on säänkestävä ja toimii hyvin paineenkin alla. Treeneissä vaihtuvat olosuhteet maastoista vilkkaisiin taajamiin ja kaikkea siltä väliltä. Jälkitoiveitakin saa itse esittää treeninvetäjälle oman koiransa kehittymisen mukaan.

Valmis etsijä
Valmis etsijäkoira ei lähde heti liikkeelle kun hälytys tulee. Neuvontapuhelin ohjeistaa karkurin omistajia tiettyihin toimenpiteisiin ja usein saadaankin karkuri kotiutettua jo näillä ohjeilla. Jos on pennusta tai sairaasta karkurista kysymys, niin silloin lähdetään heti etsintään. Etsintätilanteet vaihtelevat suuresti. Usein miten kuitenkin vastassa on karkurin erittäin hätääntynyt omistaja. Etsijäkoiran rauhallinen työskentely paineenkin alla sekä ohjaajan hyvät ihmissuhdetaidot auttavat näissä tilanteissa.


Lisätietoja: Etsijäkoiraliitto ja Suomen Etsijäkoirat