Vesipelastuskoe

Vesipelastuskoe

VEPE eli vesipelastus on alunperin landseereille ja newfoundlandinkoirille kehitetty rodunomainen koe tarkoituksena ylläpitää niiden uintitaitoa ja pelastusvaistoa.

Vesipelastus on koemuotona avoin kaiken rotuisille koirille. ”Lansut ja nöffit” pääsevät suoraan kisaamaan, muiden rotujen täytyy ensiksi suorittaa SOVE eli soveltavuuskoe hyväksytysti. Koetta saa yrittää vain kolme kertaa, joten liikkeet kannattaa harjoitella hyvin, jos kisaamaan mielii. SOVEssa on neljä eri liikettä.

  • Veneestä hyppy: Koira hyppää veneestä 50m rannasta ja ui merkkipaalujen väliin rantaan

  • Esineen vienti: Koira vie esineen veneeseen 30m päähän rannasta ja luovuttaa sen veneeseen ohjaajalle/koetoimitsijalle

  • Veneen nouto: koira lähetetään hakemaan vene, joka on 30m rannasta. Veneessä oleva koetoimitsija antaa koiralle veneeseen kiinnitetyn köyden ja koira vetää veneen rantaan merkkipaalujen välistä.

  • Hukkuvan pelastaminen: Pelastettava henkilö pudottautuu 30m rannasta olevasta veneestä veteen. Koira lähetetään rannasta hakemaan pelastettava. Koira vetää pelastettavan rantaan merkkipaalujen välistä.

Minkälainen koiran sitten pitää olla? Ainakin sen pitää tykätä vedestä ja uimisesta. Koiran täytyy myös olla fyysisiltä ominaisuuksiltaan sellainen, että pystyy vetämään veneen ja hukkuvan rantaan. Vetoleikeistä pitäminen on myös plussaa, helpompi opettaa veneenveto ja hukkuvan pelastaminen, kun koira ottaa mielellään lelun suuhunsa ja taistelee sen rantaan asti.

Uiminen ilman VEPEilyäkin on tehokasta ja luonnollista liikuntaa niveliä kuormittamatta. Uiminen parantaa myös koordinaatioita ja takaosan lihasten hallintaa ja siitä on apua muissa harrastuksissa esimerkiksi agilityssä ja tokossa.

Lisätietoa kokeesta ja lajista löytyy Kennelliitton sivuilta.