TOKO

TOKO

Snautseri ja TOKO

TOKO eli koirien tottelevaisuuskoe on kilpailulaji, joka on avoin ja tarkoitettu kaikille koirille ilman roturajoituksia. Myös sekarotuiset saavat osallistua TOKO:on. Tottelevaisuuskoe käydään Suomen kennelliitton hyväksymin säännöin. Luokkia on neljä: alokas (ALO), avoin (AVO), voittaja (VOI) ja erikoisvoittaja (EVL). Lajissa kilpaillaan myös Suomen mestaruudesta.

TOKO-harrastus sopii siis kaikenrotuisille koirille, mutta kilpailutasolla paimenkoiratyyppiset rodut ovat suosituimmat. Snautseri on rotuna haasteellinen koulutettava itsenäisen luonteensa takia. Snautserin koulutus vaatii ohjaajalta enemmän ns. “koiranlukutaitoa”, aikaa ja kärsivällisyyttä kuin rodut, joilla on voimakas miellyttämisen halu.

Snautsereita kilpailee vuosittain tottelevaisuuskokeessa parisenkymmentä koirakkoa, joista suurin osa joko alokas (ALO) tai avoimessa (AVO) luokissa. Viiden viimeisen vuoden aikana rodusta on valmistunut kaksi tottelevaisuusvaliota (FIN TVA), molemmat pippurin & suolan värisiä. Aktiivisena ja energisenä koirana snautseri soveltuu TOKO-harrastukseen erittäin hyvin, kunhan ohjaaja muistaa, että snautserin kanssa pitää edetä rauhallisesti ja koiraa tulee motivoida tarpeeksi. Snautserille ei riitä motivaatioksi pelkkä TOKO-liikkeiden yksitoikkoinen suorittaminen, vaan molemmilla sekä koiralla että ohjaajalla pitää olla treenatessa hauskaa. Turha totisuus ei snautserin kanssa auta koulutuksessa.

Toivottavasti iloisia snautserimaisia kilpailusuorituksia nähdään jatkossakin virallisissa TOKO-kokeissa.

Lisää tietoutta tottelevaisuuskokeesta löytyy Kennelliiton sivuilta.